Motivation - Vart tog du vägen?

Igår var det tänkt att jag skulle skriva ett inlägg till bloggen. Klockan var säkert efter elva på kvällen när jag började skriva ner lite plotter. Suddade lite, skrev till lite, satt och tänkte, skrev lite mer.. Tills jag raderade allt. Sedan beklagade jag mig till Johanna över facebook-chatten, något i stil med: "Äsch, det går skit med inlägget jag skulle skriva... Har ingen motivation!" Sen kan ju tilläggas att ett par svordomar avslutade det hela fint. Men det här är en trevlig hälsoblogg. Mina aggressioner och fula ord sparar jag åt Johanna.


Idag har jag suttit och tänkt på motivation. Vad är det egentligen? Hur skulle man beskriva motivation i en mening?


Sprang även förbi biblan idag, där jag hade lite andra ärenden. Hade ju smidigt nog tänkt ut att jag skulle kolla om jag hittade någon intressant bok som behandlade just ämnet motivation. Tankspridd och glad som man är traskar jag runt på biblioteket ett par minuter, slår mig dessutom ner och läser en bok om internationell handel i säkert 45 min, går från biblioteket och åker hem. Jahapp.

Att vara motiverad förknippar jag med något som är kul. Saker som är jobbiga har man ingen motavation till. Jag har ingen motivation till att plugga. Fast när jag tänker efter så är det mer sällan man använder uttrycket i dess positiva bemärkelse, typ: Åh vad jag är motiverad till att gå på bio. Det låter ju mest konstigt. Man känner ju motivation till saker man vill göra - och tvärtom. Att plugga är ofta jobbigt och tråkig, det vill man ju helst inte göra. Betyder detta att motivation skulle kunna översättas till - att vilja något?


Motivation är positivt. Det driver oss och gör oss engagerade. Antagligen för att det är någon som intresserar oss och som anses roligt. Hur hittar man då motivation till det som inte är så kul? Till jobbet, träningen eller skolarbeten? Jag tror att ett positivt synsätt är viktigt. Att hela tiden gå runt och vara negativ gör absolut dessa moment jobbigare och ännu mindre motiverande. Att vara positiv smittar ju dessutom av sig till omgivningen, vilket i sin tur påverkar ens eget humör.


Frågan är om det ens går att göra tråkiga saker motiverande? På riktigt alltså. Kanske är det bara bäst att inse att läxor är tråkigt men att de måste göras. Men hur ska man då försöka att inte påverkas av sina känslor och bara ta och verkligen göra det? Och inte skylla på att man inte har någon motivation till att göra det. En vilja och ett måste är ju två olika saker. Allt är inte kul i livet. Och alltså kan man kanske inte ha motivation till allt. Kanske är det min enda slutsats. Hur hittar ni läsare motivation till mindre roliga grejer?


Belöningssytem? Typ en fet godispåse?
Små mindre delmål? För att se att man är påväg att nå sitt mål?


Tror det räcker såhär. Kommer liksom inte längre i mina tankar och funderingar. Nu vill jag höra era åsikter om motivation. Se den feta frågan några rader upp.

/En motiverad Therese   

                                                          Bilder från mitt plugg idag


VÄNTA LITE HÄR NU!

Ni alla känner väl till uttrycket:


  ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.”


BULLSHIT säger jag då, detta uttryck skall inte får styra era liv. En nära vän till mig sa en gång att man ska inte vänta. Jag och säkert många där ute går ofta och grubblar över saker, hoppas på att det ska bli som man vill. Att den där gamla eller nya kärleken ska höra av sig, att en förlorad vän ska få tillbaka intresset eller att ens föräldrar eller syskon skall förstå. Mycket av min tid gick förut åt till att vänta, hoppas och analysera situationer i livet. Jag bara är en sån människa som måste ha svar på allting och därför blir det automatiskt så att jag ständigt grubblar, hoppas och väntar. Men en dag när min vän sa att detta uttryck bara får oss att hoppas och sedan gör oss besvikna så började jag fundera och kom fram till att det var slutgrubblat för min del eftersom det verkligen stämde.


Min kloka vän har gjort en twist på det hela, som lyder såhär:


”Den som väntar på något blir ofta besviken, så vänta inte.”


Och det mina vänner är en av mina högsta prioriteringar i livet just nu! Ta tag i de situationer där du hamnar i de stadiet där du bara ”väntar”. Självklart så kan man vänta, men det finns och så en punkt när det är slutväntat och då skall du själv ta tag i situationen, på så sätt kommer du lättare kunna gå vidare. Så nu är nästan allt i mitt liv svart på vitt, och de gråa oklara som borta med vinden. 

Och det mina vänner, är ganska så underbart! Ha en fin dag. /fitforlife

Sol. Långpromenad. Fika. Morgonrock. Huvudvärk.

Vaknade upp på bra humör imorse. Solen sken in genom gardinerna. Tyvärr vaknade jag upp med världens huvudvärk. Detta händer väldigt ofta. Jag mår dessutom otroligt illa. Eller jag mår illa och är hungrig samtidigt som mitt huvud håller på att sprängas. Därför brukar jag hoppa upp ur sängen så fort som möjligt, ta och dricka ett glas vatten och sätta på kaffet, och vips så är det borta. Frågan är varför jag känner så här? Ska försöka ta och reda ut det. Vad tror ni att det kan bero på?

Hur som helst började denna dag med en mysig frukost i morgonrock. Jag och mina morgonrockar! <3
Eftersom jag fortfarande är förkyld har jag inte kunnat träna något sedan i måndags. Hur trist som helst. Men mamma, en vän till henne och jag begav oss ut på en lååång promenad med hundarna. Väldigt trevligt. Jag gillar verkligen att prata med vuxna, det är oftast riktigt givande. Såhär spenderar jag gärna en söndag.

Har förövrigt varit en halvkass uppdatering denna vecka, vilket jag och Johanna ber om ursäkt för. Att plugga, jobba, vara sjuk, hinna ta hand om sig själv och vänner och samtidigt hålla liv i en blogg är inte alltid så lätt. Vi försöker så gott vi kan. Det får bli nya tag nästa vecka helt enkelt. Ska lyssna på den kloka herrn Mark Twain (se citatet i föregående inlägg) i fortsättningen..

Helgen försvinner som vanligt i rasande fart. Hade en underbar fredag med en lång fika med två fina vänner och såg till att att unna mig en lång och god fika. Och på tal om fika måste jag tips er om Urban Deli Bageriet. En del av er har säkert hört talas om Urban Deli vid Nytorget. Deras bageri ligger på Skånegatan 76 och är öppet 08-18 alla dagar. Supertrevlig personal, liten och mysigt inredd lokal och fantastiska kardemummabullar. Mitt nya favoritställe, helt klart. Bilden nedan är från stället. Hur avslutar och belönar du dig helst efter en tuff skol eller arbetsvecka?

/Therese


Klok människa


"Skjut inte upp sådant till imorgon som precis lika gärna kan skjutas upp till i övermorgon" / 
 Mark Twain

Snuvig Fredag!

Hej! Hoppas ni mår bra denna dag. Hemma hos mig tittade precis solen fram. Hur fint som helst med all snö ute. Jag är på bra humör trots att jag är sjuk. Verkar vara riktiga förkylningstider nu. Jag snorar som bara den. Inte kul.

Förkylningar slår oftast till när vi har som minst tid för att vara sjuka. När det är mycket på jobbet, tentor i skolan eller precis lagom innnan den roliga festen. Detta beror på att vi är mer mottagliga får virus när vi är stressade. En förkylning smittar som mest de första 3 dagarna. Detta är kanske det luriga också. Oftast hinner vi ju knappt märka att vi är smittade innan vi smittat nästa person. Hur vet vi om det handlar om en förkylning eller influensa då?

En förkylning börjar oftast med trötthet, håglöshet, stickningar och sveda i halsen. Efter ett dygn blir man ofta snuvig. Huvudvärk och feber kan förekomma. De olika förkylningssymtomen avlöser varandra och kan variera i styrka. De flesta upplever endast lindriga symtom efter en vecka. En förkylning varar oftast i 3-14 dagar

Influensavirus slår till snabbt till skillnad mot förkylning som kommer mer smygande. Första tecknet på influensa är värk i kroppen. Därefter får man feber. Den stiger ofta snabbt upp till 38-40 grader och inom ett dygn är man oftast sängliggande. Andra influensasymtom är hosta, värk i huvud och kropp, rinnande näsa och ibland även orolig mage. Ett förkylningsvirus skadar kroppens celler medan ett influensavirus går ett steg längre och dödar cellerna. Därför tar det längre tid att återhämta sig. Sjukdomsförloppet sträcker sig från en vecka till en månad. Febern kan hålla i sig länge och det gäller att stanna hemma tills du har haft en feberfri dag. Kontakta läkare ifall symtomen inte har förbättrats efter en vecka, se speciellt upp med ihållande feber.

Förebyggande tips
* Tvätta händerna ofta.
* Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
* Sov ordentligt.
* Motverka stress med till exempel yoga eller meditation.
* Ät bra mat som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.  

Lindrande tips
* Håll dig varm.
* Drick mycket vatten.
* Lyssna på kroppens signaler. Trötthet, värk och feber betyder att du bör vila.
* Vid snuva kan nässpray lätta upp, men bara tillfälligt.
* Använd mjuka engångsnäsdukar. Det är mest hygieniskt och snällt mot huden kring näsan.
* Naturläkemedel kan vara värt ett försök.
* Vid halsont kan varma drycker, glass och sockerfria halstabletter kännas lenande.

Läsare! Har ni några tips för att förskynda läkningen? Vad brukar du göra när du är förkyld?
/ Firforlife (snart iaf)

Frukost - A la så mkt bättre


GODMORGON MOROTS MÄTTARE OCH AXA GULD




Sovmorgon är nog den bästa uppfinningen, eller var säger ni? Det är så himla skönt att kunna tralla runt ensam i lägenheten, sätta på en bra skiva och bara njuta av en lång frukost följt av en uppfriskande dusch. Det är precis vad jag har gjort denna morgon. Provade på två nya frukost produkter den här veckan, Polarbröds Morots mättare och Axas Gold musli. Mackorna var jättegoda, lite dyrare än vanligt, men de var verkligen saftiga, med morötter och kummin som var en bra kombo. Smakade ljuvligt med ost och ekologisk kokt skinka och paprika på. Muslin var också god, de var hela hasselnötter i så de blev lite tuggmotstånd, vilket fick en att känna sig väldigt mätt.  Innehöll också kokos, lite torkade frukter och russin. Se så mina vänner, karpe diem! /Fitforlife





Tjock av stress?

Vi människor är olika känsliga för stress. Stress sägs vara en faktor som visserligen kan öka prestationsförmågan, men samtidigt kan stress också vara nedbrytande för hälsan. Stress kan uppkomma utifrån, tex. av synintryck, högljudda miljöer, men också via våra tankar.  Den kortvariga stressen, kanske när du måste skynda till bussen på morgonen frisätter hormoner som kortisol, adrenalin, noradrenalin och tillväxthormon. Dessa hormoner förbereder oss för att öka både den mentala samt fysiska presationsförmåga på kort sikt. Stress är alltså inte alltid dåligt. Den farliga och ohälsosamma stressen är den långvariga stressen.
Du har säkert läst att man blir tjock av stress. Hur hänger detta ihop? Jo, flera av de stresshormoner som nämdes ovan frigörs under stress, bl.a. kortisol, är ett hormon som även frisätts  när blodsockernivån är låg. Har du ett lågt blodsocker (formodligen orsakat av en dålig kost, vilket är vanligt när man lever ett stressigt liv) frigörs samma hormoner som under stress. Att kroppen reagerar på detta sätt är en mycket viktig funktion, men kroppen är inte smartare än så att den tolkar den låga blodsockernivån som hotande och att svält är nära - och därför vill den spara på kroppsfettet. Det är fettet som är den energireserven som håller oss vid liv under längre svält.

Så, kortisol gör dig alltså fet. Fet är väl att ta i, men din kropp kommer att spara fettet istället för att förbränna det. Detta förklarar alltså varför stress och dåliga matvanor kan öka kroppsvikten.

Känner du att du lever ett stressig liv och upplever återkommande förkylningar? Återigen kan kortisol här vara boven i dramat. En dålig kost i samband med stress brukar påverka imunförsvaret och göra oss mer mottagliga för virus och förkylningar.

Tips för att minska stresshormonerna och hålla sig frisk:

  • Ett stabilt blodsocker - Lättast via en hälsosam kost, med mellanmål för att hålla blodsockret uppe.
  • Tillräckligt mycket Omega-3 - Äter du inte fisk 3 ggr i veckan, vilket anses vara den rekommenderade intaget. Se till att köpa Omega-3 tillskott.
  • Motionera lagom mycket - Tycker du att du tränar hårt och äter bra men får inte det resultat du strävar efter? Se då efter om inte stressen är det som förstör om du t.ex. har som mål att gå ner i vikt.
  • Ät så fort du vaknar - Frukost är dagens viktigaste mål sägs det. Ta för vana att äta frukost direkt när du vaknat så att du prioriterar den istället för teven.
  • Vistas inte för mycket i stressande miljöer - Vi upplver nog olika miljöer som stressande. Undvik dessa ibland.

No stress kära vänner! / Xoxo

Ny frukostfavorit!

Hej Allesammans!

Vill tipsa om en ny favorit här hemma. Nämligen pågens Energi-bröd. Jag är nog ganska svag för rostade mackor. Ibland vill man ju bara satsa på stort med vitt rostat bröd, och självklart med ost och marmelad. Hur gott är inte det egentligen?! Nått som jag tycker man ska unna sig till helgen ibland om man nu gillar det. Ett nyttigt bröd, och som går utmärkt att rosta är pågens Energi. Brödet är väl ingen nyhet utan har funnits några år. Men för er som inte har testat - pröva! Brödet är osötat och innehåller fullkorn, solros- och linfrön. Vilket iallafall gör att jag håller mig mätt länge. Jag tror inte att det är många som missat att fullkorn är nyttigt. Och på tal om fullkorn läste jag imorse i DN att "Fiberrikt bröd ger bättre minne". En helt ny studie visade på att vi alltså kan påverka vår mentala förmåga och vårt minne under hela förmiddagen genom att äta fiberrikt bröd på morgonen. Undersökningen bestod av två test. Ett test som undersökte arbetsminnet och ett ytterliggare som undersökte koncentrationen. Testpersonena som åt vitt bröd utan fiber fick betydligt sämre resultat i båda studierna.

Kolhydrater (vilket det finns gott om i bröd) bryts i kroppen ned till glukos, ett slags socker som förs ut i blodet och tillför kroppens alla celler energi. Glukoset blir alltså hjärnans bränsle. Kolhydraterna i fiberrika livsmedel ger en långsam och långvarig höjning av blodsockret. Studien visar kort och gott att hjärnan tycks fungera bättre och blodsockret inte stiger för fort. Fiberrikt bröd är alltså inte bara bra för att det mättar längre än vitt och anses som ett bättre val ur hälso- och viktperspektiv. Det hjälper också oss att prestera bättre. Tänk på det när du gör frukost imorgon! / Fitforlife



För dig som tänkte leta upp brödet i butiken kommer en liten bild!

Veckans frukost

Sen i fredags natt har jag spytt från och till i 24 timmar. Somnade hängandes över toaletten tills fadern min kom och väckte mig. Allt börjad en timma efter ett restaurangbesök, antar att jag blivit matförgiftad eller magsjuk? Vilket som var det i alla fall hur jobbigt som helst och jag fick 40 graders feber. Nu mår jag bättre, hoppas på att jag kan börja äta normalt snart.

När man blir matförgiftad eller magsjuk så förlorar kroppen väldigt mycket vätska och i sin tur vitaminer och mineraler. Då är det väldigt viktigt att man dricker rikligt även fast de åker upp igen. Vätskan reglerar också temperaturen, så de kan också bidra till att febern går ner.

Så idag blev min frukost ett stort glas ProViva med smak av hallon och granatäpple. Det gick ner och bidrog inte till illamående. Den innehåller också en viktig bakterie lactobacillus plantrarum 299v som sägs minska gasbildning – som är ett valigt problem vid orolig mage.  




Veckans lunch




Tonfisksallad med fetaost, morötter, avokado, mandlar, honung, sallad, tomat, rödlök, majs, citron!

Hoppas ni haft en riktigt fin helg! Som veckans lunch valde jag en enkel sallad där man får i sig mycket av de näringsämnen som kroppen behöver, valde tonfisk och avokado dels för de viktiga fetterna men också för de är en bra proteinkälla.

CITRON! Ja mina vänner, citron är bra på många vis, jag tycker att de fräschar upp en rätt ganska så bra och innehåller rikligt med c-vitaminer. Citron i kosten kan också sätta igång ämnesomsättningen, är också bra mot celluliter och krämpor.

Tips: En uppfriskande dyck är vatten, pressad citon och basilika! /Fitforlife

Tillskott i familjen

Blev medtvingad till ICA idag för storhandling. Tycker det är rätt kul att följa med och handla, speciellt eftersom man har chans att plocka på sig exakt det man vill ha. Tillslut hamnade jag och mamma framför hälsokosthyllan. Jag vet inte hur länge vi stod där. Som två fån. -Hej, vi har beslutångest. Måste varit rätt kul för dom som gick förbi och hörde vår konversation. -"Undra vilken som smakar minst fisk".. -"Ja, för den gamla, du vet, jag hittade den häromdan och den luktade verkligen fiskrens".. Som ni kanske kan ana stod vi och letade efter Omega 3-tabletter. Med hem fick dessa två kompisar följa.  Och som tur var luktade inte Omega 3 tabletterna så farligt. Yiiippie. Multivitamin Ginseng skall bli spännande att pröva. Är duktig på att äta vitamintillskott till och från. 




Dessa innehåller, per tablet 100% av RDI:

Vitamin
A
B1
B2
B6
B12
C
D
E
Zink
Koppar
Krom
Selen
Koreansk Ginseng 50 mg
Folsyra
Niacin
Pantotensyra
Biotin

Jag är mest nyfiken på Ginseng. Jag har hört att ginseng har en uppiggande effekt, ungefär som koffein. Återkommer snart med inlägg och några av dessa viktiga vitaminer, samt förhoppningsvis en uppdatering om hur tabletterna fungerar. Nu kan jag aldrig mer skylla på att jag är trött. Fan.  

Tänkvärt

"En vän är en person som kommer när andra försvinner" / Walter Winchell

Keso Mellanmål

Hej Kära läsare!

Då var det dags för denna veckas mellanmål. Jag som ofta är i farten har länge klurat på det här med mellanmål. En banan? Mättar inte så jättebra. Det är gott, men jag känner mig som en apa. Nej, men skämt å sido. Vad ska man äta då?! En macka att ta med? Funkar ju sådär när man står och trängs i rusningstrafik. Ofta brukar det bli en take-away latte. Jag älskar kaffe så det blir ofta mitt mellanmål om jag är ute på stan. Vilket är rätt värdelöst. Högt pris och dåligt näringsinnehåll. Piggar upp för den närmsta halvtimmen. I måndags köpte jag mig därför em relativt ny produkt från arlas sortiment, nämligen Keso mellanmål. Denna produkt finns i två smaker. Hasselnötter, blåbär och tranbär, samt cashewnötter, ananas och apelsin. Jag köpte den förstnämnda. Med kesoburken följer en sked i locket, och den smarriga frukt/nötblandningen ligger separat i locket, som var lätt att öppna. Priset på en burk (150g) ligger runt 18-20 kronor, vilket är helt okej.

Detta mellanmål innehåller en bra blandning av proteiner, nyttiga fetter, antioxidanter samt vitaminer och mineraler.





Näringsvärde per 100 g
Energivärde 600 kJ/140 kcal
Protein 11 g
Kolhydrat 10 g
Fett 6,5 g

Tummen upp för Keso Mellanmål alltså. Någon som provat den andra med apelsin och ananas smak? Vilken föredrar du? Keso Mellanmål får 4 poäng av 5 möjliga.

/ T

Veckans middag - Husmanskost

Visst har man några givna helgfavoriter på matbordet? Tacos, hamburgare eller kanske biff med bea? Vad hände med den kära potatisen? Jag tycker potatisen är ett intressant livsmedel. Potatisen innehåller en hel del antioxidanter och c-vitamin. Dessutom är potatis ett bra miljöval eftersom att den är energisnål att producera och ofta är relativt närodlad. Jag tycker personligen att kokt potatis mättar bra. Förmodligen har potatisens rykte försämrats i samband med nya dieter som t.ex. GI-metoden där man strävar att äta livsmedel med så lågt glykemiskt index som möjligt. Till skillnad från t.ex. fullkornspasta har potatis ett ganska högt GI. Viktigt att tillägga är dock att olika potatissorter har olika GI:n och dessutom tar inte kroppen upp kolhydraterna lika effektivt från fast potatis som från mjölig.

Nog om dessa knölar. Jag lyckades hur som helst svänga ihop en köttfärsbiff och hemmalagat potatismos. Till detta serverades farmors hemmagjorda lingonsylt samt en sallad bestående av gurka, körsbärstomater och ruccola. Recepter finner du nedan:

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar


Så här lagar du Köttfärsbiffar:

  1. Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (om du ska steka klart köttfärsbiffarna i ugnen - du kan steka klart dem i stekpannan också om du har en stor panna).
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
  4. Skala och hacka gul lök fint (eller riv den).
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, socker, ägg, salt och vitpeppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  6. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela upp köttfärssmeten i 8-10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till och lägger på en bricka, tallrik eller fat smort med lite olja.
  8. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  9. När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 15 minuter. Du kan också steka klart dem på medelvärme i stekpannan - gärna med lock då.
  10. Köttfärsbiffarna är klara att servera.
    Ingredienser till Potatismos:
       4 port potatismos
  • ca 800 g, ca 16 st potatisar, fast eller mjölig sort
  • 3-4 dl mjölk (standard)
  • 4 msk smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar


Så här lagar du Potatismos:

  1. Skala och skiva eller tärna potatisen.
  2. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  4. Häll av vattnet.
  5. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  6. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  7. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  8. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör.
  9. Potatismoset är klart att servera.

Resultatet

 

Lycka till!

Veckans träning - Spinning

För er som inte visste är spinning en utmärkt träningsform för den som vill förbättra konditionen. Spinning är en skonsam träningsform och passar även de som har problem med rygg, knä eller gamla skador. Att cykla tränar främst de stora muskelgrupperna i benen, men även magen får jobba. Har du inte motivation nog att sätta dig på en cykel på gymmet och trampa själv är spinning i grupp jättekul. De flesta känner sig mer peppade av att ha en ledare men också människor runtomkring som kämpar och svettas. Det viktigaste enligt mig är nog bra musik med tempo i. Då blir jag motiverad att ta i det där lilla extra på slutet. 

Att spinna i en timme bränner runt 600 kalorier, vilket kan vara skönt att tänka på när det är som tuffast under passet.
För er som aldrig provat på spinning - gör det! Du kommer garanterat att svettas.

Låt kroppen sprudla av endorfiner

Du har säkert hört ordet endorfin men vet du exakt vad det är och vad dessa är till för? Om du vill veta mer så är de bara att läsa vidare. Endorfiner är ett sorts hormon som kroppen tillverkar själv. Hormonet kan påverka vår mottaglighet för infektioner, psykiska sjukdomar, stress, hjärnans utveckling, sömn och aptit. Att kroppen har mycket endorfiner som strävar i kroppen kan leda till att man känner en känsla av eufori och lyckorus. Men hur får man dessa underbara hormoner i kroppen? Jo, endorfiner tillverkas vid skratt, musik, stress, motion och av sex. Unna dig själv att finna tid till någon av dessa ikväll. /fitforlife

Bra för själen – En liten resa

Idag lever vi alla ett ganska så hektiskt liv med fullspäckade scheman från tidiga morgnar till sena kvällar. Många känner en stor press på att de jämt ska prestera på topp och tillfredsställa alla omkring sig. Då menar jag tillexempel rollen som förälder, syskon, den där duktiga studenten och perfekta chefen. Vi alla har många roller att tillfredsställa och leva upp till i vardagen. Detta tär på både kroppen och psyket, att man jämt och ständigt inte får göra felsteg och alltid måste vara perfekt. Bakom alla dessa roller är det lätt att glömma bort sig själv, andras behov går före ens egna. Då kan det vara bra att bromsa ett slag och hinna reflektera över sin tillvaro och känna efter hur kroppen mår. Detta är svårt om man befinner sig just där dessa krav finns. Därför är mitt förlag att DU hittar en plats där du kan finna lugn och ro. Kanske har du någon vän eller släkting som har en stuga någonstans som du kan låna för en dag eller två. Det behöver inte innebära en lång resa, man kan också åka ut några timmar själv till någon fin plats att promenera på. Bara du kommer bort från den stressade miljön och kan låta dina egna tankar flöda utan att stressen av andras behov fyller ditt huvud.



Denna bild är tagen när jag var och besökte en vän uppe i Leksand. Det var så underbart att åka bort från stan ett slag. Under resans gång så insåg jag väldigt många saker som jag inte tidigare tänkt på. När jag kom tillbaka till Stockholm hade jag en massa ny energi och tog tag i dessa. Hoppas ni blir inspirerade och gör samma sak, det är verkligen en boost för själen.

Veckans mellanmål

Veckans mellanmål går till min stora favorit i kylskåpet, ägg! Ägg innehåller massor av de livsviktiga näringsämnena som kroppen behöver. Ägg är en rik källa till protein, A-vitamin, D-Vitamin, E-vitamin, riboflavin, folsyra, B6-Vitamin, B12-Vitamin, kolin, järn, kalcium, forsfor och kalium. Överkurs? Jag tycker bara att det är nödvändig fakta som kan få oss att välja mat med tanke och omsorg. Ägg innehåller också höga halter kolesterol, men om man äter ägg i rimliga mängder så ökar de inte kolesterolhalten. Det är också svårt att tröttna på ägg eftersom det finns så många olika sätt att tillaga dem på. Man kan koka, steka och göra röror. De passar också utmärkt till sallad och vissa maträtter. Det var mycket om ägg!



Seså! Det är bara att sätta på plattan och koka er ett ägg, perfek några timmar efter middagen!

Hej vitaminer!

Hej! Igår jag jag lös i kylskåpet. Fick fram många goda grejer och detta blev resultatet. Kände för nått fräscht och grönt. Denna rätt blev väldigt kolhydratsnål så en macka till är perfekt om du är hungrig.



5 tips för ett bättre 2012

Hej!
Har suttit och funderat över det nya året. Gjort en slags utvärdering av mig själv. Gör det du med!Ta dig tid en kväll, sätt dig ner och fundera över vad du kan göra för att må bättre detta år. Här nedan kommer 5 punkter vi tror är viktiga för alla och det nya året.

1. Tillåt dig själv att vara lycklig! Lycka är på något sätt ett val. Ofta fastnar man i gamla invanda mönster. Man går och stampar i samma vardag, istället för att följa sitt hjärta och faktist välja saker i vardagen som gör en glad.


2. Håll kontakten med vänner. Känner du igen dig? Andra saker tar upp för mycket tid och gamla, men även nya bekantskaper rinner ut i sanden. Lite ansträngning och tid är egentligen det enda som krävs.


3. Våga uttrycka känslor och åsikter. Visst kan det vara bra att hålla god min, men ibland är det viktigt att berätta vad man känner och tycker. Att uttrycka känslor till exempelvis vänner och familj är ofta något som glöms bort och inte hinns med i vardagsstressen. Tillåt dig att ta tid för detta! Den där Voltaire var en klok man:

"Den som inte kan hata kan inte heller älska" - Voltaire


4. Ta det lugnt! Timmar framför läxhögen är viktigt, men livet är långt. Låt inte jobb/skola ta upp hela din fritid. Att må bra är minst lika viktigt för karriären. Ta hand om dig själv!


5. Lev det liv du vill. Våga följa dina drömmar. Ofta är man rädd vad folk ska tycka och tänka. Skrämmande nog är detta något som många ångrar när de ligger på dödsbädden. Kanske värt att fundera över?


Har du läsare något annat nyårslöfte att dela med dig av? Kommentera gärna!

/ Take care!


Veckans frukost



Veckans frukost.
Fiberhavregrynsgröt med hallon. En kopp te och en halv grapefrukt. Och sjävklart tidningen. Har ni läsare några tips vad som är gott att ha på gröten?

Ett nytt år. En ny start. Nya vanor. En ny blogg.

Kära vänner! En vecka såhär in på året startar jag och min vän denna blogg. Vi alla känner nog att ett nytt år ger möjligheter för omstart, chans att ändra på saker och ta itu med det man vill göra. På denna blogg kommer vi att diskutera aktuella ämnen och problem kring livsstil och hälsa. Varje vecka kommer nya hälsosamma recept upp, träningstips, kostinformation, tänkvärda citat, artiklar kring psykisk ohälsa mm. Vi hoppas att ni läsare kommer att gilla det vi skriver och få hjälp och tips för att må bättre.


Det finns tusentals bloggar med mode och skönhet idag. Vi ställer oss frågan hur viktiga den där nya, dyra tröjan egentligen är? Visst, den kanske "boostar" ditt självfötroende för tillfället, men så länge man inte känner sig tillfreds inombords och hittar harmoni i vardagen kommer man förmodligen inte bli lyckligare oavsett hur många nya kläder eller nya frisyrer man provar. Tanken med denna blogg är att inspirera människor till att hitta motivation i vardagen för att leva hälsosamt och må psykiskt bra och därmed slippa vanliga folkhälsoproblem som utmattning, depression eller ångest, bara för att nämna några allvarliga problem vi skall skriva om. Vi vill även att ni skall även få chansen att dela med er av just era tips och funderingar. På så sätt kan vi förhoppningsvis hjälpa varandra.


Gott nytt år allihopa! Johanna och Therése

 

RSS 2.0