Snuvig Fredag!

Hej! Hoppas ni mår bra denna dag. Hemma hos mig tittade precis solen fram. Hur fint som helst med all snö ute. Jag är på bra humör trots att jag är sjuk. Verkar vara riktiga förkylningstider nu. Jag snorar som bara den. Inte kul.

Förkylningar slår oftast till när vi har som minst tid för att vara sjuka. När det är mycket på jobbet, tentor i skolan eller precis lagom innnan den roliga festen. Detta beror på att vi är mer mottagliga får virus när vi är stressade. En förkylning smittar som mest de första 3 dagarna. Detta är kanske det luriga också. Oftast hinner vi ju knappt märka att vi är smittade innan vi smittat nästa person. Hur vet vi om det handlar om en förkylning eller influensa då?

En förkylning börjar oftast med trötthet, håglöshet, stickningar och sveda i halsen. Efter ett dygn blir man ofta snuvig. Huvudvärk och feber kan förekomma. De olika förkylningssymtomen avlöser varandra och kan variera i styrka. De flesta upplever endast lindriga symtom efter en vecka. En förkylning varar oftast i 3-14 dagar

Influensavirus slår till snabbt till skillnad mot förkylning som kommer mer smygande. Första tecknet på influensa är värk i kroppen. Därefter får man feber. Den stiger ofta snabbt upp till 38-40 grader och inom ett dygn är man oftast sängliggande. Andra influensasymtom är hosta, värk i huvud och kropp, rinnande näsa och ibland även orolig mage. Ett förkylningsvirus skadar kroppens celler medan ett influensavirus går ett steg längre och dödar cellerna. Därför tar det längre tid att återhämta sig. Sjukdomsförloppet sträcker sig från en vecka till en månad. Febern kan hålla i sig länge och det gäller att stanna hemma tills du har haft en feberfri dag. Kontakta läkare ifall symtomen inte har förbättrats efter en vecka, se speciellt upp med ihållande feber.

Förebyggande tips
* Tvätta händerna ofta.
* Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
* Sov ordentligt.
* Motverka stress med till exempel yoga eller meditation.
* Ät bra mat som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.  

Lindrande tips
* Håll dig varm.
* Drick mycket vatten.
* Lyssna på kroppens signaler. Trötthet, värk och feber betyder att du bör vila.
* Vid snuva kan nässpray lätta upp, men bara tillfälligt.
* Använd mjuka engångsnäsdukar. Det är mest hygieniskt och snällt mot huden kring näsan.
* Naturläkemedel kan vara värt ett försök.
* Vid halsont kan varma drycker, glass och sockerfria halstabletter kännas lenande.

Läsare! Har ni några tips för att förskynda läkningen? Vad brukar du göra när du är förkyld?
/ Firforlife (snart iaf)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0