Veckans middag - Husmanskost

Visst har man några givna helgfavoriter på matbordet? Tacos, hamburgare eller kanske biff med bea? Vad hände med den kära potatisen? Jag tycker potatisen är ett intressant livsmedel. Potatisen innehåller en hel del antioxidanter och c-vitamin. Dessutom är potatis ett bra miljöval eftersom att den är energisnål att producera och ofta är relativt närodlad. Jag tycker personligen att kokt potatis mättar bra. Förmodligen har potatisens rykte försämrats i samband med nya dieter som t.ex. GI-metoden där man strävar att äta livsmedel med så lågt glykemiskt index som möjligt. Till skillnad från t.ex. fullkornspasta har potatis ett ganska högt GI. Viktigt att tillägga är dock att olika potatissorter har olika GI:n och dessutom tar inte kroppen upp kolhydraterna lika effektivt från fast potatis som från mjölig.

Nog om dessa knölar. Jag lyckades hur som helst svänga ihop en köttfärsbiff och hemmalagat potatismos. Till detta serverades farmors hemmagjorda lingonsylt samt en sallad bestående av gurka, körsbärstomater och ruccola. Recepter finner du nedan:

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar


Så här lagar du Köttfärsbiffar:

  1. Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (om du ska steka klart köttfärsbiffarna i ugnen - du kan steka klart dem i stekpannan också om du har en stor panna).
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
  4. Skala och hacka gul lök fint (eller riv den).
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, socker, ägg, salt och vitpeppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  6. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela upp köttfärssmeten i 8-10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till och lägger på en bricka, tallrik eller fat smort med lite olja.
  8. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  9. När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 15 minuter. Du kan också steka klart dem på medelvärme i stekpannan - gärna med lock då.
  10. Köttfärsbiffarna är klara att servera.
    Ingredienser till Potatismos:
       4 port potatismos
  • ca 800 g, ca 16 st potatisar, fast eller mjölig sort
  • 3-4 dl mjölk (standard)
  • 4 msk smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar


Så här lagar du Potatismos:

  1. Skala och skiva eller tärna potatisen.
  2. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  4. Häll av vattnet.
  5. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  6. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  7. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  8. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör.
  9. Potatismoset är klart att servera.

Resultatet

 

Lycka till!



Kommentarer
Amelie

Hej Johanna! Vi träffades ju på Shapes idag. Snackade i danssalen! Grym blogg! Den här ska jag börja läsa. Älskar träning också och försöker vara på gymmet 6 gånger i veckan, om jag hinner. Lägga till varandra på Facebook? Amelie Karlsson är hela mitt namn!



Kram

2012-01-17 @ 00:10:07
URL: http://ninamelie.se
Johanna

Hej Amelie! Vad kul att du tycker det. Det var jättetrevligt att träffas. Ska kolla in din blogg också nu med detsamma :) Lägger till dig på Fb!



Kram

2012-01-18 @ 11:35:43
URL: http://fitforlife.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0