Tjock av stress?

Vi människor är olika känsliga för stress. Stress sägs vara en faktor som visserligen kan öka prestationsförmågan, men samtidigt kan stress också vara nedbrytande för hälsan. Stress kan uppkomma utifrån, tex. av synintryck, högljudda miljöer, men också via våra tankar.  Den kortvariga stressen, kanske när du måste skynda till bussen på morgonen frisätter hormoner som kortisol, adrenalin, noradrenalin och tillväxthormon. Dessa hormoner förbereder oss för att öka både den mentala samt fysiska presationsförmåga på kort sikt. Stress är alltså inte alltid dåligt. Den farliga och ohälsosamma stressen är den långvariga stressen.
Du har säkert läst att man blir tjock av stress. Hur hänger detta ihop? Jo, flera av de stresshormoner som nämdes ovan frigörs under stress, bl.a. kortisol, är ett hormon som även frisätts  när blodsockernivån är låg. Har du ett lågt blodsocker (formodligen orsakat av en dålig kost, vilket är vanligt när man lever ett stressigt liv) frigörs samma hormoner som under stress. Att kroppen reagerar på detta sätt är en mycket viktig funktion, men kroppen är inte smartare än så att den tolkar den låga blodsockernivån som hotande och att svält är nära - och därför vill den spara på kroppsfettet. Det är fettet som är den energireserven som håller oss vid liv under längre svält.

Så, kortisol gör dig alltså fet. Fet är väl att ta i, men din kropp kommer att spara fettet istället för att förbränna det. Detta förklarar alltså varför stress och dåliga matvanor kan öka kroppsvikten.

Känner du att du lever ett stressig liv och upplever återkommande förkylningar? Återigen kan kortisol här vara boven i dramat. En dålig kost i samband med stress brukar påverka imunförsvaret och göra oss mer mottagliga för virus och förkylningar.

Tips för att minska stresshormonerna och hålla sig frisk:

  • Ett stabilt blodsocker - Lättast via en hälsosam kost, med mellanmål för att hålla blodsockret uppe.
  • Tillräckligt mycket Omega-3 - Äter du inte fisk 3 ggr i veckan, vilket anses vara den rekommenderade intaget. Se till att köpa Omega-3 tillskott.
  • Motionera lagom mycket - Tycker du att du tränar hårt och äter bra men får inte det resultat du strävar efter? Se då efter om inte stressen är det som förstör om du t.ex. har som mål att gå ner i vikt.
  • Ät så fort du vaknar - Frukost är dagens viktigaste mål sägs det. Ta för vana att äta frukost direkt när du vaknat så att du prioriterar den istället för teven.
  • Vistas inte för mycket i stressande miljöer - Vi upplver nog olika miljöer som stressande. Undvik dessa ibland.

No stress kära vänner! / Xoxo



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0