Att handskas med problem

Det kan handla om allt från mindre relationsproblem till val om utbildning i höst.  Du går runt och oroar dig och mår dåligt för att du aldrig hinner träna eller för att du just insett att du inte kommer få MVG i kursen som man hade hoppats på. Oavsett vad du går och grubblar på och deppar över är det viktigt att ta itu med det som stör dig. Du har säkert varit med om att problemen bara byggs på, precis som läxböckerna bildar ett torn på ditt skrivbord vilket leder till att du har så många ”problem” som du går och stör dig på att du inte vet i vilken ände du ska börja. Och att handskas med problem oavsett vad det handlar om är inte lätt. Man grubblar och grubblar, diskuterar och analyserar, vänder ut och in på problemen och inser till slut att man är precis på samma punkt som man var vid när man startade.


Jag satt med två vänner igår då tanken slog mig. Vi sitter och diskuterar saker som tynger ner oss och försöker tillsammans komma på lösningar och alternativ på dessa.  Tillslut slår mig tanken att vi faktiskt inte kommer fram till något bra alternativ som löser problemet. Om det handlar om mindre problem som faktiskt går att greppa, t.ex. Att man tycker att man inte får tid över till att träna så kan det nog i det flesta fallen finnas lösningar på dessa problem. Men handlar det om mer komplexa problem som relationer och livssituationer är situationen inte lika enkel längre.


Det är väldigt viktigt att våga ta upp det som tynger en, exempelvis med kompisar eller föräldrar eller någon annan person som lyssnar och du litar på. Men vid många tillfällen i livet kommer du antagligen att möta samma problem som vi gjorde igår. Hur vi än vrider och vänder på problemet finns ingen superbralösning på det hela, inser vi.  Och att inte kunna släppa det som man absolut inte vill eller har tid att gå runt och grubbla på är jobbigt, och är om något en riktig energitjuv.


Vi kom inte fram till en lösning på problemet, men däremot insåg vi vikten av att ha perspektiv på saker.  Att sätta sina egna problem i jämförelse med annat kan få en att ändra synsätt och inse att det faktiskt finns värre saker i livet. Något att tänka på kära vänner.  Och som min nya favoritpenna säger: ”Chilla, allt ordnar sig”, är kanske ett motto att lyssna till oftare. / Fit for life 


Bra tips på länkar dit du kan vända dig om du behöver hjälp med dina problem:


http://www.mentor.se/

 

Här kan du skaffa dig en mentor om du känner att du inte vill dela dina problem med exempelvis dina föräldrar.

http://www.umo.se/
Ungodomsmottagningen har mottagningar i hela landet där du kan boka gratis besök hos kuratorer


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0